Kukbuk
Kukbuk
Muffiny z dżemem i nasionami chia przepis Alicji Rokiciej Wegnan Nerd

Muffiny z dżemem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
mąka pszenna
170 g
bezglutenowy proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
mleko sojowe
250 ml
ocet jabłkowy
1 łyżka
ziarna z laski wanilii
z 1 sztuki
nasiona chia
2 łyżki
cukier trzcinowy
60 g
sól
szczypta
olej
40 ml
ulubiony dżem (np. z kwiatów bzu)
do nadziania muffinów

Przepis i zdjęcie: Alicja Rokicka / wegannerd.blogspot.com

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do mleka sojowego wlewamy ocet jabłkowy i pozostawiamy na 10 minut. Łączymy składniki, przelewając mleko z octem do mąki. Mieszamy. Dodajemy wanilię, nasiona chia, cukier trzcinowy i sól. Na koniec wlewamy olej. Dokładnie mieszamy, by w masie nie było grudek.

krok 2

Przygotowujemy foremki na muf finy. Rozlewamy do nich ciasto – najpierw wlewamy je do połowy foremek, następnie nakładamy po 1 łyżce dżemu. Dopełniamy resztą ciasta.

krok 3

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk