Kukbuk
Kukbuk
Mleko konopne (fot. Małgorzata Szakuła)

Mleko konopne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
łuskane nasiona konopi
80 g
woda
1½ l
miód
1 łyżka
cynamon lub kakao
według uznania

Przepis i zdjęcia: Małgorzata Szukała

krok 1

W wysokim naczyniu, na przykład litrowym słoiku, łączymy nasiona z wodą. Blendujemy około 3 minut. W tym czasie woda traci klarowność, a na wierzchu zbiera się tłusta piana. 

krok 2

Przelewamy mleko przez sitko. Pulpy, która pozostanie nam po przecedzeniu, możemy użyć do wypieków, owsianki lub przygotowania pysznych wegańskich pralin.

krok 3

Mleko słodzimy miodem i doprawiamy cynamonem lub kakao. Podajemy na zimno lub na ciepło. W drugiej wersji uważamy jednak, by nie podgrzać mleka powyżej 40 stopni, straci bowiem cenne właściwości prozdrowotne. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk