Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche z Philips Ovi – minitarta z pieczonym porem z salsą z kiwi i awokado (fot. materiały prasowe)

Minitarta z pieczonym porem z salsą z kiwi i awokado

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Kruche ciasto:
mąka pszenna
200 g
masło
150 g
sól
szczypta
żółtko jajko "zerówki"
2 sztuki
listki kolendry
2 łyżki
Nadzienie:
por
½ sztuki
śmietana 30%
3 łyżki
starty grana padano
1 łyżka
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
Salsa:
kiwi
2 sztuki
dojrzałe awokado
1 sztuka
bazylia
¼ pęczka
lubczyk
¼ pęczka
koperek
¼ pęczka
natka pietruszki
¼ pęczka
rukiew wodna
¼ pęczka
sól
szczypta
limonka
1 sztuka
do podania:
mieszanka ulubionych ziół

Przepis: Artur Kokoszka Farma Bii


Stylizacja: Anna Orechwo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Wszystkie składniki ciasta (także kolendrę) łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy ciastem formę do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Wyjmujemy z lodówki i pieczemy w 180 stopniach około 9 minut.

krok 2

Por pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Obieramy go z wierzchniej warstwy i rozdrabniamy. Przekładamy na tartę, zalewamy śmietaną połączoną z serem, jajkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 5 minut.

krok 3

Kiwi i awokado obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę. Łączymy z posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i sokiem z limonki.

krok 4

Tartę układamy na talerzu, nakładamy na nią salsę z kiwi i awokado. Dekorujemy ziołami.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk