Marokański tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami
czas przygotowania: ok. 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- udka z kurczaka
- 800 g
- kuskus
- 1 szklanka
- cebula
- 2 sztuki
- czosnek
- 4 ząbki
- zielone oliwki
- 4 łyżki
- kiszona cytryna
- 1 sztuka
- oliwa
- 2 łyżki
- bulion
- 500 ml
- migdały
- 4 łyżki
- suszone morele
- 7-8 sztuk
- sok z cytryny
- 2-3 łyżki
- szafran
- szczypta
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- świeża mięta, kolendra, natka pietruszki
- marynata do kurczaka:
- oliwa
- 2 łyżki
- posiekane świeże zioła
- 1 łyżka
- kurkuma
- 1 łyżeczka
- kumin
- 1 łyżeczka
- cynamon
- 1 łyżeczka
- chili
- 1/2 łyżeczki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki
- przyprawa ras el-hanout
- 1 łyżeczka
- zaatar
- 1/2 łyżeczki
- harissa
- 1 łyżeczka
- papryka słodka
- 1 łyżeczka
- świeży imbir
- 1 łyżeczka
- sól
- 1 łyżeczka