Kukbuk
Kukbuk
Marmolada bananowo-rumowa według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Marmolada bananowo-rumowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
banan
5 sztuk
brązowy cukier
½ szklanki
masło
50 g
wanilia
½ laski
rum
2 kieliszki

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia: Monika Walecka 

krok 1

Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy masło. Smażymy około 10 minut cały czas mieszamy i dokładnie obserwujemy, kiedy cukier zamieni się w karmel.  

krok 2

Kiedy karmel nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy banany, ziarna z laski wanilii i rum. Banany dusimy przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszamy. Marmolada jest gotowa, kiedy większość bananów się rozpadnie, a masa nabierze gęstej, kremowej konsystencji.  

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk