Kukbuk
Kukbuk

Marchewkowe gnocchi z ajwarem, ziołami i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: 
typ posiłku: 
Gnocchi
marchew
500 g
sól
1 łyżeczka + do gotowania
kwaśna śmietana
2 łyżki
starty parmezan
70 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
mąka pszenna
400 g
pieprz
do smaku
Sos
oliwa
4 łyzki
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
Ajvar Deluxe
1 słoik
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bazylia
do smaku
oregano
do smaku
Do podania
parmezan
do posypania
świeże zioła
do posypania

This Flavorful Life

Krok 1

Marchew gotujemy w całości. Blendujemy w robocie kuchennym na gładką masę.

Krok 2

Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki gnocchi. Zagniatamy ciasto – do połączenia się składników – i dzielimy je na kilka równych części. Formujemy z nich wałeczki i tniemy je na niewielkie kawałki (możemy je spłaszczyć za pomocą widelca lub użyć specjalnej deseczki do formowania gnocchi). Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie – 1-2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane szalotkę i czosnek, smażymy. Po chwili dodajemy ajwar. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec do gotowego sosu wrzucamy gnocchi i delikatnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem i świeżymi ziołami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk