Kukbuk
Kukbuk

Makaron fusilloni w sosie pomidorowym z kaparami, mascarpone i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: 
typ posiłku: 
biała cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
olej
do smażenia
wytrawne białe wino
¼ szklanki
sos pomidorowy
1 słoik (500 ml)
sól
do smaku
pieprz
do smaku
makaron Fusilloni Deluxe
1 opakowanie
pomidorki cherry
200 g
duże kapary
1 słoik
posiekany świeży tymianek
2 łyżeczki
posiekane świeże oregano
2 łyżeczki
mascarpone
150 g
bazylia
kilka gałązek
parmezan
do podania

This Flavorful Life

Krok 1

W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron. Cebulę i czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy na nią cebulę i smażymy ją około 5 minut – od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, po chwili wlewamy wino i sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 

Krok 2

W tym czasie na osobnej małej patelni grillujemy delikatnie pomidorki, na koniec dodajemy kapary, by się podgrzały. Ugotowany makaron przekładamy do sosu razem z posiekanymi ziołami, mieszamy. 

Krok 3

Makaron nakładamy na talerze, na wierzchu robimy kleks z mascarpone, dodajemy kapary, grillowane pomidorki cherry i świeżą bazylię. Podajemy z parmezanem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk