czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
płatki róży
2 szklanki
cukier
150 g
sok z cytryny
1/3 szklanki
mleczko kokosowe
1 puszka
żółtko jajka
4 sztuki
niesolone pistacje
100 g
Przepis i zdjęcie: Antonina Kolo
Krok 1
Płatki róży ucieramy na mus w blenderze z cukrem i sokiem z cytryny. W rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe. W kąpieli wodnej przez kilka minut ucieramy mus różany z żółtkami, po czym powoli dodajemy go do gotującego się mleczka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotujemy, aż masa zgęstnieje (około 5 minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 2
Ostudzoną masę przelewamy do prostokątnej formy i wstawiamy do zamrażalnika na cały dzień. Mniej więcej co 30-40 minut mieszamy masę widelcem. Lody wyjmujemy z zamrażalnika około 10 minut przed podaniem. Serwujemy posypane posiekanymi pistacjami.