Kukbuk
Kukbuk
Przepis na kluski leniwe z zieloną fasolką. Jak przygotowac leniwe (fot. materiały prasowe / Sielskie smaki)

Leniwe z zieloną fasolką, makiem i chrupiącą szalotką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
zielona fasolka
200 g
olej słonecznikowy
70 ml
szalotka
2 sztuki pokrojone w cienkie krążki
mąka
1 łyżka
masło klarowane
2 łyżki
mak
szczypta
sól morska
do smaku
czarny pieprz
do smaku
Kluski:
syr, twaróg lub ricotta
100 g
mąka
75 g
jajko
1 sztuka
drobno posiekany koper
duża garść

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Delikatnie wymieszać twaróg z mąką, jajkiem i koperkiem – w ten sposób uzyskamy dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na lekko poprószoną mąką stolnicę i delikatnie zagniatać, aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, by odpoczęło. Ugotować zieloną fasolkę zgodnie z własnymi upodobaniami – aby była chrupiąca, należy wrzucić ją do wrzątku na 2 minuty. Ja wolę bardziej miękką, więc wyjmuję po co najmniej 4 minutach. Odlać i odstawić.

krok 2

Wlać olej na patelnię i rozgrzać na małym ogniu. Tuż przed smażeniem obtoczyć szalotkę w mące z solą, otrzepać z nadmiaru i wrzucić na gorący olej. Smażyć, aż szalotka przyrumieni się na złoto, ale niezbyt długo, by nie nabrała gorzkiego smaku. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na lekko obsypanej mąką stolnicy delikatnie uformować z ciasta wałeczek długości około 25 cm i pokroić na 12 kawałków. Poprószyć mąką dłonie i uformować z każdego kluskę o wymiarach 6 x 2 cm.

krok 3

W dużym rondlu zagotować wodę i posolić. Wrzucać leniwe partiami i gotować 2‒3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Starannie odcedzić w durszlaku. Na dużej patelni roztopić klarowane masło (albo zwykłe masło lub olej) na średnim ogniu. Wrzucić kluski i delikatnie podsmażać przez kilka minut, mieszając, aż przyrumienią się na złoto, po czym wrzucić fasolkę na patelnię. Podawać leniwe z fasolką i szalotką, makiem i czarnym pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk