Kukbuk
Kukbuk

Labneh z chałwą i wiśniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
chałwa sezamowa
100 g
mleczko kokosowe
4 łyżki
miód
1 łyżeczka
jogurt grecki
400 g
wydrylowane wiśnie
150 g
sezamki
2 sztuki

Przepis i zdjęcie: Sara Faruque

krok 1

Do rondelka wrzucamy rozkruszoną chałwę (zostawiamy odrobinę do posypania), dodajemy mleczko kokosowe. Podgrzewamy na niewielkim ogniu. Dodajemy miód i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze ze sobą połączą.

krok 2

Schłodzony jogurt nakładamy do miseczki. Dokładamy wydrylowane wiśnie. Szczodrze polewamy sosem chałwowym. Podajemy z sezamkami i pokruszoną chałwą.

TIP

Zamiast jogurtu greckiego możemy wykorzystać gotowy labneh. Z kolei mleczko kokosowe można zastąpić kremówką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk