Kukbuk
Kukbuk

Kurczak kung pao

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynowany kurczak:
sól
½ łyżeczki
sos sojowy
2 łyżeczki
wino Shaoxing
1 łyżeczka
krobia ziemniaczana
1½ łyżki
woda
1 łyżka
pierś kurczaka
1 sztuka
Sos:
cukier
2 łyżki
skrobia ziemniaczana
½ łyżeczki
ciemny sos sojowy
1 łyżeczka
jasny sos sojowy
1 łyżeczka
ocet Chinkiang
2 łyżki
woda
1½ łyżki
olej sezamowy
1 łyżeczka
Dodatkowo:
biała część dymki
garść
suszona papryczka chili
8-10 sztuk
olej
do smażenia
pieprz syczuański
1 łyżeczka
czosnek
3 ząbki
korzeń imbiru
20 g
orzeszki ziemne
75 g
ugotowany ryż
według uznania

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Niebieska miseczka: Agnieszka Berlińska

krok 1

Przygotowujemy marynatę: łączymy sól, sos sojowy, wino i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i dodajemy wodę. Pierś kurczaka kroimy na małe, 1½-centymetrowe kawałki. Pokrojone mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na około 30 minut.

krok 2

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.

krok 3

Dymkę siekamy, a suszoną papryczkę chili pozbawiamy nasion i również kroimy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczkę chili i pieprz syczuański. Podsmażamy do momentu, aż zacznie się ulatniać intensywny zapach. Dokładamy zamarynowanego kurczaka i smażymy, aż kawałki mięsa się porozdzielają. Dodajemy posiekane: czosnek, imbir i dymkę.

krok 4

Do usmażonego mięsa wlewamy sos i smażymy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne i smażymy jeszcze przez chwilę. Danie najlepiej smakuje z ryżem.

TIP

Czarny ocet Chinkiang jest wyjątkowo cierpki i trudno go zastąpić w kuchni. Można jednak spróbować wykorzystać ocet ryżowy, ale trzeba wziąć pod uwagę, że jego smak jest bardzo specyficzny. Jeśli jednak zdecydujecie się kupić ocet Chinkiang, to uprzedzamy, że niestety dostępny on jest tylko w dużych butelkach. Na szczęście można go przechowywać w szafce przez długi czas, dlatego tym bardziej polecamy zaopatrzyć się w jedną butelkę tego specjału.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk