Kurczak kung pao
czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Marynowany kurczak:
- sól
- ½ łyżeczki
- sos sojowy
- 2 łyżeczki
- wino Shaoxing
- 1 łyżeczka
- krobia ziemniaczana
- 1½ łyżki
- woda
- 1 łyżka
- pierś kurczaka
- 1 sztuka
- Sos:
- cukier
- 2 łyżki
- skrobia ziemniaczana
- ½ łyżeczki
- ciemny sos sojowy
- 1 łyżeczka
- jasny sos sojowy
- 1 łyżeczka
- ocet Chinkiang
- 2 łyżki
- woda
- 1½ łyżki
- olej sezamowy
- 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- biała część dymki
- garść
- suszona papryczka chili
- 8-10 sztuk
- olej
- do smażenia
- pieprz syczuański
- 1 łyżeczka
- czosnek
- 3 ząbki
- korzeń imbiru
- 20 g
- orzeszki ziemne
- 75 g
- ugotowany ryż
- według uznania