Krem z groszku z klopsikami z indyka
czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Klopsiki:
- mielone mięso z indyka
- 150 g
- włoska mortadela lub prosciutto cotto
- 30 g
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- parmidiano reggiano
- 2 łyżki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- so pieczenia
- liść laurowy
- 8-10 sztuk
- Bulion warzywny:
- woda
- 1,2 l
- marchewka
- 1 sztuka
- seler
- 1 laska
- cukinia
- 1 sztuka
- cebula
- 1 sztuka
- liść laurowy
- 2 sztuki
- goździk
- 1 sztuka
- Krem:
- ziemniaki
- 2 sztuki
- por
- 1 sztuka
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- do smażenia + do polania
- sól
- do smaku
- świeży groszek
- 500 g
- listki mięty
- do dekoracji
- pieprz
- do smaku
- pecorino romano
- 60 g