Kukbuk
Kukbuk
Konfitura z cytrusów w słoiku według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka )

Konfitura z cytrusów z kardamonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
pomarańcze
3 sztuki
cytryna
2 sztuki
kumkwat
garść
brązowy cukier
½ szklanki
woda pomarańczowa
3 łyżki
kardamon
3 ziarna

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia: Monika Walecka 

krok 1

Cytrusy bardzo dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę razem ze skórką. O ile to możliwe, usuwamy wszystkie pestki.  

krok 2

Pokrojone owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy wodę pomarańczową i kardamon. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy. Pilnujemy, by konfitura się nie przypaliła. Kiedy miąższ owoców zmieszany z cukrem zamieni się w gęsty syrop z wyraźnymi kawałkami skandyzowanej owocowej skórki, to znak, że konfitura jest gotowa.  

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk