Kukbuk
Kukbuk
Przepis na kokosowo-orzechową granolę na słodkie śniadanie

Kokosowo-orzechowa granola bez cukru

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
płatki kokosu
3 szklanki
płatki owsiane górskie
2 szklanki
mieszanka orzechów
3 szklanki
nasiona chia
2 łyżki
olej kokosowy
4 łyżki

Przepis i zdjęcie: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C góra-dół bez termoobiegu. Płatki owsiane, orzechy i nasiona chia mieszamy w misce, dodajemy olej kokosowy i dokładnie wcieramy go w mieszaninę. Dodajemy płatki kokosowe i delikatnie mieszamy, tak aby za bardzo ich nie rozkruszyć.

Całość równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

granola kokosowa, zdrowa granola, granola orzechowa, domowa granola, zdjęcie Ula Demczuk, jak zrobić granolę

Pieczemy 15 minut, po tym czasie mieszamy delikatnie drewnianą łopatką i pieczemy jeszcze 15 minut lub do czasu, aż płatki kokosowe będą lekko zrumienione – pod koniec warto zaglądać do piekarnika.

Studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika.

TIP: 

Jedna porcja to 2-3 łyżki granoli jako dodatek do jogurtu, mleka czy owoców. Należy pamiętać, że ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczy z orzechów, kokosa i nasion nasza mieszanka jest dość kaloryczna, ale nie mniej zdrowa! 

 

 

Więcej wspaniałych zdjęć i przepisów Uli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk