Kukbuk
Kukbuk
Przepis – kofty z patatas bravas, jak zrobić kofty, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kofty z patatas bravas

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
sos pomidorowy z kuminem, brązowym cukrem, chili i papryką
300 ml
małe ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
500 g
kofta wołowa
4 sztuki
kolendra
do podania

Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Sos pomidorowy mieszamy z ziemniakami. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią ziemniaki w sosie. Podgrzewamy, aż sos oblepi ziemniaki, ściemnieje i lekko się skarmelizuje.

krok 2

Kofty podgrzewamy na patelni, grillu lub w piekarniku. Podajemy z gorącymi ziemniakami w sosie. Posypujemy kolendrą.

TIP 1

Kofty można podać także z pitą. Podgrzane wystarczy ułożyć na grillowanym chlebku razem z warzywami, tzatzikami i sałatą.

TIP 2

Kofty podgrzewane w sosie można wzbogacić fasolą lub ciecierzycą z puszki – danie stanie się bardziej sycące. Warto je doprawić chili i posypać kolendrą.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk