Kukbuk
Kukbuk
Bibenda. Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami (fot. Maciek Niemojewski)

Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Kluski twarogowe:
twaróg wędzony
250 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
gałka muszkatołowa
szczypta
sól
½ łyżeczki + do gotowania
pieprz
szczypta
mąka typu 500
110 g + do podsypania
Polska dukkah:
siemię lniane złote
1 łyżka
siemię lniane brązowe
1 łyżka
sezam
1 łyżka
ziarna kopru
1 łyżeczka
ziarna kminku
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
Dodatkowo:
olej
do smażenia
szparagi
3-4 sztuki
sól
do smaku
olej rzepakowy
do polania
pieprz
do posypania
koperek
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Agata Zięba


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Twaróg rozrabiamy widelcem z jajkiem i przyprawami. Dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy – tylko do połączenia się składników. Masę wykładamy na posypany mąką blat i rolujemy w wałek. Kroimy go na kawałki długości kciuka. Gotowe kluski obgotowujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.

krok 2

Wszystkie składniki dukkah prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i podskakiwać na patelni.

krok 3

Kluski podgrzewamy na patelni, na łyżce oleju. Dodajemy posiekane, obrane szparagi i solimy. Wykładamy kluski na talerz, polewamy tłoczonym na zimno olejem rzepakowym. Podajemy posypane dukkah i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy koperkiem.

Materiał powstał we współpracy z Restauracją Bibenda, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk