Kukbuk
Kukbuk
Ale Meksyk! Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami (fot. Maciek Niemojewski)

Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Nachosy:
domowa tortilla pszenna
2 sztuki
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
oliwa
2 łyżki
Chili con carne:
świeżo zmielone mięso wołowe
500 g
cebula
1 duża sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka habanero
2 sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
pomidor malinowy
3 sztuki
oliwa
1 łyżka
oregano
1 łyżeczka
mielona wędzona słodka papryka
mielona wędzona słodka papryka 1 łyżeczka
mielony kmin rzymski
⅓ łyżeczki
gorzka czekolada opcjonalnie
2 kostki
bulion warzywny
200 ml
marynata z papryki smoked chipotle
1 łyżka
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
kukurydza konserwowa
140 g
czerwona fasola kidney w puszce
240 g
majeranek
1 łyżeczka
cynamon
⅓ łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
pieprz
½ łyżeczki
Do podania:
ser cheddar
100 g
świeża kolendra
do posypania
limonka
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy tortille mieszanką słodkiej papryki, soli i oliwy. Następnie placki kroimy na dowolnej wielkości trójkąty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę o 20 stopni i włączamy termoobieg. Nachosy pieczemy do zarumieniania. Po upieczeniu studzimy na kratce.

krok 2

Mięso wołowe wkładamy do zamrażalnika na mniej więcej 30 minut

krok 3

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Habanero kroimy w cienkie plasterki, czerwoną paprykę w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i smażymy ją przez 2 minuty. Dodajemy czosnek i czekamy, aż warzywa się lekko zarumienią. Wtedy dokładamy mięso – smażymy około 8 minut. Wsypujemy przyprawy: oregano, wędzoną paprykę, kmin rzymski i ewentualnie wrzucamy czekoladę. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy paprykę oraz pomidory. Po chwili zalewamy bulionem. Dodajemy marynatę z chipotle, koncentrat pomidorowy i rozdrobnione habanero. Zmniejszamy ogień i redukujemy sos przez 20 minut.

krok 5

Gdy sos zgęstnieje, dodajemy odsączone wcześniej z zalewy kukurydzę i fasolę. Danie doprawiamy majerankiem, cynamonem oraz solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

krok 6

Gotowe chili con carne nakładamy do miseczek, posypujemy startym na tarce cheddarem i świeżą kolendrą. Podajemy od razu po przygotowaniu z domowymi nachosami i kawałkiem limonki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk