Kukbuk
Kukbuk
Wytrawne kruche ciasteczka z orzechami (fot. Zuza Rożek)

Kawowe herbatniki z pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
płatki owsiane
60 g
pistacje
60 g
wysuszone fusy po kawie
60 g
mąka pszenna
250 g
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
sól
1 1/2 łyżeczki
woda
200 ml
olej rzepakowy
100 ml

TIP 1

Pistacje można zastąpić dowolnymi orzechami lub nasionami.

TIP 2

Ciasteczka można zmienić w słodką przekąskę. Wystarczy dodać do masy brązowy cukier.

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, nasiona, posiekane orzechy, fusy po kawie, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Powoli dodajemy wodę i olej. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę.

krok 2

Dzielimy ciasto na trzy porcje. Każdą wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia – rozwałkowujemy na grubość 3-5 milimetrów.

krok 3

Kroimy ciasto w dowolne kształty.

krok 4

Herbatniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 18-22 minut lub do momentu, aż będą chrupkie.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk