Kukbuk
Kukbuk
Przepis – karczochy po rzymsku, jak przyrządzić karczochy, włoska szkoła gotowania (fot. Maciej Niemojewski)

Karczochy po rzymsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
karczoch mammola
4 sztuki
cytryna
1 sztuka
mięta
garść
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
woda
250 ml
oliwa
100 ml

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Czyścimy karczochy w rękawiczkach – usuwamy najtwardsze liście, twardy rdzeń i ukryte w środku włoski. Karczochy namaczamy w misce z wodą zakwaszoną plastrami cytryny (około 10 minut).

Sprawdź jak czyścić karczochy >>

krok 2

W tym czasie przygotowujemy farsz. Liście mięty i czosnek siekamy, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.

krok 3

Karczochy wyjmujemy z wody i osuszamy. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Nacieramy karczochy solą i pieprzem na desce do krojenia, a następnie układamy do góry nogami w głębokiej patelni. Zalewamy wodą i oliwą. Gotujemy karczochy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż będą miękkie. Wykładamy na talerz. Podajemy.

Przepis pochodzi z cyklu Włoska szkoła gotowania. Znajdziesz w nim wiele inspirujących, włoskich przepisów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk