Czyścimy karczochy w rękawiczkach – usuwamy najtwardsze liście, twardy rdzeń i ukryte w środku włoski. Karczochy namaczamy w misce z wodą zakwaszoną plastrami cytryny (około 10 minut).
W tym czasie przygotowujemy farsz. Liście mięty i czosnek siekamy, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
krok 3
Karczochy wyjmujemy z wody i osuszamy. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Nacieramy karczochy solą i pieprzem na desce do krojenia, a następnie układamy do góry nogami w głębokiej patelni. Zalewamy wodą i oliwą. Gotujemy karczochy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż będą miękkie. Wykładamy na talerz. Podajemy.
Przepis pochodzi z cyklu Włoska szkoła gotowania. Znajdziesz w nim wiele inspirujących, włoskich przepisów.