Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Jak zrobić koktail z whiskey i gruszką (fot. Maciek Niemojewski)

Johnnie & Pear

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Syrop gruszkowy:
cukier
500 g
woda
500 ml
gruszka
2 sztuki
cynamon
1 laska
Koktajl:
Johnnie Walker Red Label
50 ml
syrop gruszkowy
40 ml
sok z cytryny
20 ml
woda gazowana
150 ml
gruszka
do dekoracji

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Przepis i wykonanie: Maciej Mazur

Orzeźwiający drink z whiskey i gruszką (fot. Maciek Niemojewski)

wykonanie

Cukier i wodę łączymy w garnku. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy drobno pokrojone gruszki i rozdrobnioną laskę cynamonu. Gotujemy 25 minut na wolnym ogniu. Po ostudzeniu syrop dokładnie przecedzamy przez drobne sito. Szklankę typu highball napełniamy lodem. Wlewamy whisky Johnnie Walker Red Label, syrop gruszkowy i sok z cytryny. Dopełniamy wodą gazowaną i delikatnie mieszamy. Dekorujemy gruszką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk