Kukbuk
Kukbuk

Jesienny flatbread z grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
Flatbread
ciepła woda
300 g
drożdże suche
8 g
cukier
½ łyżki
mąka
500 g + do podsypania
oliwa
38 g
sól
½ łyżki
mąka kukurydziana
do podsypania
tarty parmezan
2 łyżki
Grzyby
grzyby leśne
½ kg
czosnek
4 ząbki
listki tymianku
2 łyżki
mozzarella
1 kulka
oliwa
4 łyżki
cytryna
¼ sztuki
sól
½ łyżeczki
świeżo mielony pieprz
¼ łyżeczki
Chimichurri pietruszkowe
natka pietruszki
½ pęczka
czosnek
1 ząbek
sok z ½ cytryny
sól
do smaku
Sos marchewkowy
sok marchewkowy
100 ml
sok pomarańczowy
100 ml
zimne masło
50 g

Orson Gaweł Hejnowicz

Krok 1

W misce mieszamy delikatnie ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Wsypujemy mąkę i mieszamy przez mniej więcej 2 minuty. Dodajemy oliwę i sól i mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy ciasto i odstawiamy je na 50 minut w ciepłe miejsce. 

Krok 2

Grzyby kroimy w kostkę (około ½ centymetra). Ścieramy czosnek do miski, dodajemy do niego tymianek. Mozzarellę rwiemy na kawałki. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy połowę grzybów – smażymy je przez 5 minut na średnim ogniu, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy połową przygotowanych przypraw: soli i pieprzu. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Przekładamy do miski. Postępujemy tak samo z resztą grzybów. Pod koniec smażenia drugiej partii dodajemy czosnek z tymiankiem – smażymy, aż całość nabierze smaku, około 1 minuty. Przekładamy do reszty grzybów.

Krok 3

Natkę pietruszki siekamy, czosnek ścieramy. Łączymy składniki chimichurri. Soki – marchwiowy i pomarańczowy – wlewamy do rondelka i redukujemy o ponad połowę. Dodajemy zimne masło i gotujemy 2-3 minuty, aby otrzymać gęsty sos.

 

Krok 4

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, porcjujemy. Kulki ciasta podsypujemy mąką (pszenną i kukurydzianą) i rozwałkowujemy na grubość około ½ centymetra. Przekładamy na blachę i pieczemy 4 minuty w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Wyciągamy chlebki, obracamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie nakładamy na nie chimichurri pietruszkowe, grzyby i poszarpaną mozzarellę i wstawiamy do piekarnika na 2-3 minuty. Podajemy po upieczeniu, posypane parmezanem i polane sosem marchewkowym.

 

TIP: Świetnie smakuje przy akompaniamencie zimnego napoju, takiego jak Coca-Cola Zero Cukru.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk