Kukbuk
Kukbuk
Słynne, japońskie klopsy w marynacie tsukune z ryżem (fot. Martyna Cybuch)

Japońskie tsukune z sosem teriyaki, ryżem i sezamem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Słodki sos sojowy:
sos sojowy
50 ml
sake
20 ml
cukier trzinowy
1 łyżka
Tsukune:
mielone mięso z ud kurczaka
200 g
mielone mięso z piersi kurczaka
200 g
sól
1/2 łyzeczki
jajko "zerówka"
1 sztuka
cebula
1 mała sztuka
imbir
1/3 łyżeczki
ostra papryka mielona
1 łyżeczka
mąka kukurydziana
1 łyżka
sos sojowy jasny
2 łyżeczki
Do podania:
ryż
100 g
szczypiorek
2 łyżki
czarny sezam
1 łyżeczka

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Krok 1

W małym garnku umieszczamy sos sojowy, sake i cukier trzcinowy. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Odstawiamy na bok.

Krok 2

W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania klopsów. Do miski wkładamy całe mięso drobiowe, doprawiamy je solą i wyrabiamy na kleistą masę. Dodajemy jajko, startą na tarce cebulę i imbir, ostrą paprykę, mąkę kukurydzianą oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy sake. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy je we wrzątku około 6 minut. Gotowe tsukune wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.

Krok 3

Klopsy nadziewamy na patyki. Za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i obsmażamy na patelni grillowej z obu stron do momentu, gdy tsukune będą rumiane. Podajemy z ryżem, ze świeżym szczypiorkiem i z sezamem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk