Kukbuk
Kukbuk

Jajko poszetowe z awokado na toście z sosem holenderskim i oliwą GranFruttato

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Sos holenderski
oliwa GranFruttato Monini
11 łyżek
żółtko jajka „zerówki” 3
3 sztuki
sok z cytryny
z 1/2 sztuki
musztarda diżońska
1 łyżka
sól
szczypta
pieprz
do smaku
Dodatkowo
oliwa GranFruttato Monini
do grillowania
chleb
2 kromki
ocet
1 łyżka
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
rukola lub inna sałata
do podania
awokado
1 sztuka
świeże zioła
do posypania
grubo mielony pieprz
do posypania

Przepis, przygotowanie i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Przygotowujemy sos holenderski. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy. Gdy oliwa będzie bardzo gorąca, cienkim strumieniem wlewamy ją do żółtek, cały czas intensywnie mieszając rózgą kuchenną lub blenderem. Sos powinien być gładki i puszysty.

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Grillujemy na niej kromki chleba. Odstawiamy na bok.

Krok 3

W rondlu zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej ocet i sól – energicznie mieszamy, by powstał wir. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy delikatnie i odsączamy z wody.

Krok 4

Na tostach układamy rukolę, pokrojone w plasterki awokado i jajka. Polewamy sosem. Posypujemy ziołami i grubo zmielonym pieprzem.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk