Kukbuk
Kukbuk

Jajka faszerowane selerem i anchois

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
seler naciowy
1 sztuka
oliwa
do duszenia
anchois
1 sztuka
jajko "zerówka'
4 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gochugaru
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Seler kroimy na kawałki i dusimy na oliwie do czasu, aż zmięknie. Do selera dodajemy anchois – rozgniatamy szpatułką i jeszcze przez chwilę smażymy. 

krok 2

Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Schłodzone obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka. 

krok 3

Żółtka miksujemy z selerem i anchois. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec posypujemy je papryką gochugaru.

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk