Kukbuk
Kukbuk
Wegański budyń jaglany, budyń z kaszy jaglanej z owocami goji

Jaglany budyń waniliowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: śniadanie
budyń:
kasza jaglana
1/2 szklanki
mleko krowie lub roślinne
2 szklanki
banan
1 sztuka
laska wanilii
1 sztuka
dodatki:
konfitura z czarnej porzeczki
2 łyżki
suszone owoce (np. mango, morele)
garść
jagody goji
garść
łuskane nasiona słonecznika
garść

Przepis i zdjęcia: Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon

budyń jaglany, jaglanka, jak zrobić budyń jaglany, kasza jaglana na śniadanie, słodkie śniadanie, Sylwia Wyrwicka, Haveeyeon

2 porcje

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy. Do niedużego garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. 

Dodajemy pokrojonego banana, ziarenka wydrążone z laski wanilii i resztę mleka. Całość miksujemy blenderm do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Najlepiej robić to, gdy kasza jest gorąca. 

Gotowy budyń przekładamy do miseczki, dodajemy ulubione suszone owoce, konfiturę z czarnej porzeczki i nieco łuskanych ziaren słonecznika. 


Więcej smakowitych kadrów Sylwii czeka na was na Instagramie >> 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk