Kukbuk
Kukbuk
Wegański przepis na grzankę z grzybami. Kiszone grzyby - jak zrobić (fot. Rafał Meszka)

Grzanka z sosem z kiszonych grzybów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas kiszenia grzybów
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
kiszone grzyby:
pieczarki prtobello
1 opakowanie
sos sojowy
1 szklanka
przegotowana, wystudzona woda
1½ szklanki
czosnek
2 ząbki
świeży tymianek
kilka gałązek
ziele angielskie
4 ziarna
liść laurowy
2 sztuki
anyż
½ gwiazdki
goździk
1 sztuka
pieczywo razowe
6 pajd
oliwa
3 łyżki
młode marchewki
kilka sztuk

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Wyparzamy litrowy słoik. Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem z zabrudzeń, kroimy w ćwiartki i blanszujemy w wodzie przez 3 minuty. Wkładamy do słoika, zalewamy sosem sojowym i wodą, dodajemy czosnek i przyprawy, dociskamy z góry małym talerzykiem, zakręcamy i odstawiamy na dobę w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawiamy do chłodnej piwnicy lub lodówki na pięć dni. Pamiętamy, by co 24 godziny odkręcać słoik i uwalniać gaz.

krok 2

Wyjmujemy 6 kawałków pieczarek ze słoika, przesmażamy je na patelni. Pozostałe pieczarki wyjmujemy ze słoika i miksujemy na gładko. Do podsmażonych grzybów dodajemy pastę z pieczarek i dusimy pod przykryciem (jeżeli sos jest za gęsty, możemy dodać kilka łyżek wody, a jeśli nie jest za słony – zalewy ze słoika).

krok 3

Pieczywo smarujemy oliwą, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy, aż będzie chrupiące z zewnątrz, ale miękkie w środku.

krok 4

Marchewki oczyszczamy, szorujemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Podsmażamy z obu stron do zrumienienia.

Na kromkę pieczywa nakładamy pastę pieczarkową, na niej kładziemy marchewkę i kawałek przesmażonej pieczarki.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk