Kukbuk
Kukbuk
Przepis na stek i sezonowe, wiosenne cebulki (fot. Maciek Niemojewski)

Grillowane cebulki na grillowanym steku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
rostbef
1 gruby plaster
oliwa
4 łyżki
młoda cebulka ze szczypiorkiem
6 sztuk
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Mięso wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą. Cebulki czyścimy, skracamy do długości 10 centymetrów – ze szczypiorem.

krok 2

Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Mięso posypujemy solą i pieprzem i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z rusztu lub patelni i odstawiamy. Grillujemy cebulki, aż zmiękną i lekko sczernieją. Rostbef kroimy w plasterki w poprzek włókien. Na talerz wykładamy grillowane mięso i cebulki i podajemy.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesne lato.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk