Kukbuk
Kukbuk

Grillowana karkówka w picie z sosem jogurtowo-ziołowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
4 porcje:
marynata
karkówka wieprzowa Dolina Dobra
4 plastry
czosnek
2 ząbki
rozmaryn
1 gałązka
musztarda miodowa
1 łyżka
miód
1 łyżka
mielona ostra papryka
1 łyżeczka
sól i pieprz
do smaku
sos
świeża mięta
kilka listków
świeża kolendra
kilka listków
szczypiorek
1/2 pęczka
jogurt grecki
4 łyżki
cytryna
1 sztuka
sól i pieprz
do smaku
dodatkowo
pita
4 sztuki
świeży ogórek
1 sztuka
sałata lodowa
kilka liści

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Krok 1

Plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa i kroimy w cienkie paski. Czosnek siekamy i łączymy w misce z rozmarynem, musztardą, miodem, ostrą papryką, solą i pieprzem – marynatą nacieramy paski mięsa. Odstawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy bardzo mocno patelnię i smażymy na niej mięso – około 1 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz na 3 minuty, aby odpoczęło.

Krok 2

Wszystkie zioła siekamy i łączymy z jogurtem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Na patelni lub w piekarniku lekko podgrzewamy pitę. Do środka (tworzymy kieszonkę w chlebku) nakładamy łyżkę sosu jogurtowo-ziołowego, plasterki ogórka, liść sałaty lodowej i kawałki usmażonej karkówki. Podajemy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk