Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Gorzka Pomarańcza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: napój
czarna herbata earl grey lub English breakfast
120 ml
Soplica Gorzka Oryginalna
40 ml
syrop miodowy lub pomarańczowy
10 ml
sok z cytryny
kilka kropli
pomarańcza
2 plastry
goździk
1 sztuka
anyż
1 gwiazdka
syrop miodowy:
miód (najlepiej akacjowy lub lipowy)
100 ml
gorąca woda
100 ml
Syrop pomarańczowy:
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
200 ml
cukier
200 g
skórka z połowy pomarańczy (bez albedo)
Do dekoracji:
skórka pomarańczowa lub laska cynamonu

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Rafał Meszka

Krok 1

Przygotowujemy syrop miodowy. W rondelku lub słoiku łączymy miód z gorącą (nie wrzącą!) wodą w proporcji 1:1. Mieszamy, aż miód całkowicie się rozpuści i powstanie jednolity, płynny syrop. Przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Możemy też przygotować bardziej intensywny w smaku syrop i wymieszać miód z wodą w proporcji 2:1 – będzie gęstszy i bardziej aromatyczny.

Krok 2

Robimy syrop pomarańczowy. W rondelku łączymy sok, cukier i skórkę pomarańczową. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Przecedzamy przez drobne sitko i przelewamy do czystej butelki. Przechowujemy w lodówce do 10 dni.

Krok 3

Parzymy herbatę 3-4 minuty, wyjmujemy z kubka torebkę lub liście. Do osobnego kubka albo szklanki wlewamy Soplicę, syrop miodowy lub pomarańczowy i sok z cytryny. Dodajemy pomarańczę i przyprawy. Zalewamy herbatą i delikatnie mieszamy, aby wszystkie aromaty się połączyły. Dekorujemy skórką pomarańczową lub laską cynamonu.

Przepis powstał we współpracy z marką Soplica.

Koszyk