Kukbuk
Kukbuk
Przepis na gołąbki. Jak zrobić gołabki. (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Gołąbki z wieprzowiną i kaszą perłową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza jęczmienna
80 g
wolno pieczona wieprzowina
200 g
posiekane upieczone kasztany
200 g
olej
1 łyżka
maso
50 g
czosnek
10 dużych ząbków pokrojonych w cienkie plasterki
crème fraîche
250 g
wywar z kurczaka, z grzybów lub woda
200 ml
kiszona kapusta
8 przekrojonych na pół liści
sól morska
do smaku
czarny pieprz
do smaku
świeży chleb
do podania

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Wsypać kaszę perłową do rondla z zimną osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu przez 20‒30 minut. Odcedzić, nałożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Wrzucić do niej mięso i kasztany, doprawić solą i pieprzem, a następnie utłuc na jednolitą masę.

Przyrządzić sos. Nie należy obawiać się dużej ilości czosnku – dzięki długiemu gotowaniu nabierze łagodnego smaku. W dużym rondlu żeliwnym rozgrzać olej i masło na małym ogniu. Kiedy masło zacznie się pienić, wrzucić czosnek. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż poczujemy silną woń konfitowanego czosnku. Uważnie pilnować, by się nie przypalił. W małej misce utrzeć crème fraîche z wywarem lub wodą i wlać do rondla, po czym zestawić z ognia.

krok 2

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C (180 C z termoobiegiem). Odkroić z liści kapusty twarde fragmenty ogonków. Umieścić liść na desce do krojenia i nałożyć na niego 1 łyżkę farszu w pobliżu ogonka. Zawinąć sp d liścia na farsz, następnie zawinąć boki do środka i ściśle zrolować gołąbek. Pozostawić go na desce złączeniem do dołu. Podobnie zwinąć pozostałe gołąbki. Ostrożnie ułożyć gołąbki jedną warstwą w naczyniu żaroodpornym, złączeniem do dołu. Polać sosem, przykryć i zapiekać przez 15 minut. Następnie zdjąć pokrywkę naczynia i zapiekać jeszcze przez 10 minut. Podawać z chlebem.

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk