Kukbuk
Kukbuk
Prosty sposób na niebanalne gołąbki - Przepis Vienia

Gołąbki z kaszą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kapusta włoska
1 sztuka
kasza gryczana palona
150 g
ser biały
250 g
mięta świeża
1 garść
cebula
1 sztuka
pulpa pomidorowa
400 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
pieczarki lub grzyby leśne (opcjonalnie)
kilka sztuk

Przepis: Piotr Vienio Więcławski


Zdjęcie: materiały prasowe

krok 1

W garnku z osoloną wodą gotujemy w całości kapustę włoską, aż do miękkości. Ugotowaną odstawiamy do ostygnięcia.

krok 2

Przechodzimy do przygotowania farszu. Gotujemy kaszę gryczaną. Gotową wsypujemy do miski i mieszamy w proporcji: sześć części kaszy, cztery części białego chudego sera. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszoną bądź świeżą miętę. Na oddzielnej patelni podsmażamy na złoto posiekaną cebulę. Dodajemy do farszu. Jeśli chcemy, dodajemy podsmażone pieczarki lub pokrojone drobno grzyby. Farsz gotowy!

krok 3

Pora na sos. Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy całość jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

krok 4

Następnie zaczynamy zawijanie gołąbków: odcinamy po kolei po jednym liściu kapusty i usuwamy grube części liścia. Przygotowujemy w taki sposób kilkanaście liści – kilka do gołąbków, kilka do wyścielenia rondla, w którym przygotujemy danie. Na liść nakładamy dużą łyżkę farszu oraz zawijamy gołąbka: najpierw górną część, potem boki.

krok 5

Zawinięte gołąbki układamy w dużym rondlu z przykrywką, wyścielonym uprzednio przygotowanymi liśćmi. Na wierzch wlewamy niewielką ilość wody i stawiamy rondel na małym gazie. Dusimy pod przykrywką przez 15 minut.

krok 6

Ugotowane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Brzuchomówcy" Piotr Vienio Więcławski, wyd. Burda książki

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk