Kukbuk
Kukbuk

Gofry ze smażonym kurczakiem w panierce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
gofry:
mąka
1½ szklanki
mleko
1 szklanka
olej
1 łyżeczka
jajko „zerówka”
2 sztuki
proszek do pieczenia
1 łyżka
sól
szczypta
Kurczak:
bułka tarta
1 szklanka
mąka
1 łyżka
jajko „zerówka”
1 sztuka
kurczak
dowolna cześć kurczaka (nóżka, skrzydełka lub pierś)
sól
do smaku
pieprz
do smaku
olej
½ szklanki
Do podania:
syrop klonowy
masło

Przepis i zdjęcie: Magda Greber / codziszjemnasniadanie.pl

krok 1

Łączymy w misce wszystkie składniki gofrów. Odstawiamy ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło, po czym smażymy zgodnie z instrukcją użycia gofrownicy.

krok 2

Na głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z mąką, na drugim talerzu widelcem rozkłócamy jajko. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku, a następnie w panierce i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju, na średnim ogniu.

krok 3

Gofry podajemy z kurczakiem (jeśli jest z kością, wcześniej oddzielamy mięso z kości), syropem klonowym i małym kawałkiem masła do smaku.

Przepis pochodzi z wydania 42, Koncert życzeń” magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na śniadania:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk