Kukbuk
Kukbuk

Gofry czekoladowe z oliwą Classico i owocami leśnymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna
300 g
kakao
80 g
cukier trzcinowy
60 g
biały cukier
60 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
maślanka
450 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
oliwa Moniki Classico
10 łyżek
pasta waniliowa
1 łyżka
Do podania
oliwa Monini Classico
60 ml
miód
3 łyżki
pasta waniliowa
1 łyżeczka
sok z 1/2 cytryny
gorzka czekolada 70%
owoce leśne

Przepis, przygotowanie i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Suche składniki gofrów mieszamy w misce. Osobno mieszamy maślankę, żółtka, oliwę i pastę waniliową. Łączymy suche i mokre składniki. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Wlewamy ciasto do gofrownicy, pieczemy. Oliwę mieszamy z miodem, pastą waniliową i sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe gofry polewamy powstałą polewą, posypujemy ciemną czekoladą i dekorujemy owocami.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk