Kukbuk
Kukbuk

Eton mess

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
truskawki
10 sztuk
cukier waniliowy
1 łyżka
ocet balsamiczny (opcjonalnie)
1 łyżeczka
śmietana 30%
250 ml
bezy
100 g

Zdjęcie i przepis: Natalia Nowak-Bratek

Krok 1

Truskawki kroimy w ćwiartki, większe okazy w ósemki. Parę sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem z wanilią i skrapiamy octem balsamicznym. Pozostawiamy, żeby owoce puściły nieco soku.

Krok 2

Śmietanę ubijamy, dodajemy pokruszone bezy i truskawki. Całość dokładnie mieszamy. Deser nakładamy do szklanek lub wysokich kieliszków, dekorujemy odłożonymi truskawkami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk