Kukbuk
Kukbuk
Puszysty eggnog z rumem, gałką muszkatołową i laską wanilii

Eggnog na ciepło

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
3 łyżki
sól
szczypta
mleko
1 szklanka
śmietanka kremówka
¼ szklanki
wanilia
1 laska
rum
¼ szklanki
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka

Przepis i zdjęci: Karolina Wiercigroch

krok 1

Żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ucieramy jeszcze przez około 5 minut. Kiedy masa będzie gęsta i bardzo jasna, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.

krok 2

Mleko, kremówkę i ziarna wydłubane z laski wanilii łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu prawie do zagotowania.

krok 3

Teraz wlewamy płyn do ubitych żółtek, cały czas lekko ubijając trzepaczką, dodajemy ubite białka oraz rum i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Podajemy na ciepło posypane gałką muszkatołową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk