Kukbuk
Kukbuk
Przepis na dyniowe brownie (fot. Paulina Czyżewska)

Dyniowe brownie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
czekolada gorzka
150 g
masło
150 g + 50 g
kawa rozpuszczalna
1 łyżeczka
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier kokosowy
100 g
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka
mąka pszenna
150 g
sól
½ łyżeczki
purée z dyni
200 g
gałka muszkatołowa
szczypta

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Czekoladę roztapiamy ze 150 gramami masła w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 22 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą pianę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z solą, mieszamy i przesypujemy do masy jajecznej – delikatnie łączymy składniki. Masę rozdzielamy je na 2 równe części.

krok 3

Pozostałe masło roztapiamy i jeszcze ciepłe mieszamy z purée dyniowym. Przelewamy je do pierwszej części masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Do drugiej połowy wlewamy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i również mieszamy. Do formy wlewamy najpierw masę czekoladową, następnie masę dyniową i robimy łyżką dowolne wzory. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 25-28 minut (długość pieczenia zależy od naszych preferencji – jeśli wolimy bardziej wypieczone i zwarte, to pieczemy dłużej).

krok 4

Upieczone ciasto studzimy w formie, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Podajemy samodzielnie lub z gałką ulubionych lodów.

Przeczytaj więcej o dyni:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk