Dymne szparagi z młodymi porami, sosem romesco, migdałową dukkah i grillowaną cytryną
czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- Romesco:
- czerwona papryka
- 3 sztuki
- migdały
- 20 g
- żytnie pieczywo
- 1 kromka
- oliwa
- 80 ml
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 5 ząbków
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki
- wędzona słodka papryka
- 1 łyżka
- ocet sherry
- 40 ml
- sól i pieprz
- do smaku
- Migdałowa dukkah:
- migdały
- garść
- pistacje
- garść
- sezam
- 1 łyżeczka
- kumin
- 1 łyżeczka
- ziarna kolendry
- 1 łyżeczka
- płatki róży
- 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- szparagi
- 500 g
- młode pory
- 2-3 sztuki
- sól
- do smaku
- cytryna
- 1 sztuka