Kukbuk
Kukbuk

Dorsz w pesto z pistacjową panierką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
obrane pistacje
100 g
panko
80 g
oliwa
2 łyżki
filet z dorsza
400 g
sól
do smaku
pesto bazyliowe Barilla
6 łyżek
ricotta
200 g
kasza (np. bulgur)
do podania

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Pistacje umieszczamy w malakserze i drobno mielemy. Mieszamy z panko i oliwą. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i dzielimy na 4 części. Każdą solimy i układamy na blasze.

Krok 2

Wierzch smarujemy połową pesto bazyliowego i posypujemy pistacjową kruszonką. Pieczemy około 10 minut w 185 stopniach.

Krok 3

Ricottę umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy około 2 minut na średnich obrotach. Dodajemy pozostałe pesto, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą.

Krok 4

Upieczoną rybę podajemy z ubitą ricottą i ulubioną kaszą.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk