Kukbuk
Kukbuk

Czekoladowa panna cotta z kremem chantilly i oliwą GranFruttato

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
żelatyna
2 łyżeczki
śmietanka 30%
300 ml
mleko
150 ml
oliwa Monini GranFruttato
50 ml
cukier
65 g
sól
szczypta
pasta waniliowa
1 łyżeczka
gorzka czekolada 60%
150 g
krem chantilly
śmietanka 30%
150 ml
cukier puder
1 łyżeczka
pasta waniliowa
1 łyżeczka
dodatkowo
świeże owoce
oliwa Monini GranFruttato do polania

Zdjęcia i przepisy: www.thisflavorfullife.com

Krok 1

W szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody,  namaczamy żelatynę. W garnku zagotowujemy śmietankę, mleko, oliwę, cukier, sól i wanilię. Gdy składniki się zagotują, dodajemy czekoladę i namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i studzimy. Przestudzoną masę przelewamy do miseczek lub ozdobnych szklanek (około 120 g masy na jedną porcję). Ostrożnie wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

Krok 2

Przygotowujemy krem chantilly. Śmietankę, cukier i wanilię ubijamy w misce do momentu, aż będzie lekko sztywna. Zastygnięty deser ozdabiamy kremem i świeżymi owocami. Na koniec polewamy oliwą GranFruttato. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk