Kukbuk
Kukbuk
Lekki i sycący obiad -  Cytrynowe risotto z jarmużem (fot. Angela Matlak)

Cytrynowe risotto z jarmużem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
szalotka
1 sztuka
masło
4 łyżki
ryż do risotta
200 g
wytrawne białe wino
70 ml
domowy bulion
750 ml
zielony groszek
200 g
jarmuż
garść
skórka z cytryny
1 łyżeczka
sól morska
do smaku
pieprz mielony
do smaku
parmezan
4 łyżki

Przepis i zdjęcie: Angela Matlak

krok 1

Szalotkę siekamy i dusimy w garnku, na 2 łyżkach roztopionego masła.

krok 2

Kiedy szalotka się zeszkli, dodajemy ryż, chwilę smażymy, po czym wlewamy wino. Mieszamy delikatnie i czekamy, aż alkohol odparuje. Stopniowo podlewamy ryż bulionem – kolejne porcje wlewamy, kiedy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż. Cały czas gotujemy na dużym ogniu.

krok 3

Kiedy ryż jest al dente, dodajemy groszek – gotujemy przez 2 minuty, cały czas mieszając.

krok 4

Dorzucamy posiekany jarmuż i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy co jakiś czas. Jeśli risotto jest zbyt gęste i suche, dolewamy nieco bulionu.

krok 5

Zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy starty parmezan i pozostałe masło. Po odczekaniu 2-3 minut podajemy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk