Croissanty
- letnie mleko
- 200 ml
- letnia woda
- 90 ml
- suche drożdże
- 14 g
- cukier
- 5 łyżeczek
- masło
- 50 g
- mąka pszenna
- 500 g
- sól
- 1 łyżeczka
- dodatkowo:
- zimne masło
- 250 g
- jajko
- 1 sztuka
- mąka
- do podsypania
Przepis pochodzi z książki „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” autorstwa Ewy Dobak i Justyny Kosmali (Buchmann, 2021).
Wykonanie:
W miseczce połącz mleko z drożdżami i 2 łyżeczkami cukru. Odstaw na 15 minut, aby drożdże podjęły pracę. Do dużej miski przesiej mąkę, sól, pozostały cukier, dodaj masło, wodę oraz rozczyn. Zagnieć jednolite ciasto, przełóż na blat i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie (możesz też umieścić wszystkie składniki w dzieży i wyrobić ciasto w mikserze). Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełóż ciasto na obsypany mąką blat, rozpłaszcz, żeby uwolnić ze środka gaz. Przełóż na arkusz papieru do pieczenia i uformuj w prostokąt. Przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj, nadając kształt prostokąta, na grubość 2 cm. Tak przygotowane ciasto owiń dodatkowo folią spożywczą. Umieść na blaszce do pieczenia lub desce i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Fascynacja francuską kulturą, inspiracja kawiarnianym życiem Paryża i hołd dla niespiesznego celebrowania pysznego jedzenia – tak w skrócie można opisać pomysł na Charlotte, który przed dekadą zrodził się w głowach Justyny Kosmali i Ewy Dobak. Dziesięciolecie świętują wydaniem książki z ulubionymi przepisami na dania z tego popularnego warszawskiego bistro i otwarciem sklepu online.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
- Ludzie i inspiracje
Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Fascynacja francuską kulturą, inspiracja kawiarnianym życiem Paryża i hołd dla niespiesznego celebrowania pysznego jedzenia – tak w skrócie można opisać pomysł na Charlotte, który przed dekadą zrodził się w głowach Justyny Kosmali i Ewy Dobak. Dziesięciolecie świętują wydaniem książki z ulubionymi przepisami na dania z tego popularnego warszawskiego bistro i otwarciem sklepu online.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.