Kukbuk
Kukbuk

Ciasto francuskie z gruszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
ciasto francuskie
1 opakowanie
gruszka
kilka sztuk
suszona lawenda
szczypta
jajko "zerówka"
1 sztuka
cukier puder
do posypania
opcjonalnie:
gorgonzola
według uznania

Zdjęcie: dinnershow.studio


Przepis i przygotownie: Dominika Krzemińska


Stylizacja: Irina Grishina

krok 1

Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Gruszki przecinamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plastry. Układamy je na cieście, posypujemy lawendą. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

TIP

W wersji na słono na gruszkach układamy kawałki gorgonzoli.

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka