Kukbuk
Kukbuk

Ciasto czekoladowe na maślance

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
mąka pszenna
215 g
kakao
30 g
cukier
130 g
sól
szczypta
proszek do pieczenia
1½ łyżeczki
soda oczyszczona
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
Maślanka Mrągowska naturalna
200 ml
gorąca woda
100 ml
śmietanka UHT Łaciata 30%
120 ml
mleczna czekolada
100 g
miękkie masło
30 g
ulubione orzechy do dekoracji

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2

Suche składniki mieszamy w dużej misce. W mniejszej łączymy jajka i maślankę – dodajemy do suchych składników, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40-50 minut, do suchego patyczka.

Krok 3

Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę i masło umieszczamy w misce. Dodajemy do nich ciepłą śmietankę i mieszamy. Gotową masę wstawiamy na 20-30 minut do lodówki.

Krok 4

Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy polewą czekoladową i ozdabiamy ulubionymi orzechami.

Materiał powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk