Ciasto cytrynowe z makiem
czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- ciasto:
- mąka pszenna typ 450
- 50 g
- mąka z płaskurki
- 110 g
- jajko
- 5 sztuk
- marcepan
- 220 g
- cukier biały
- 220 g
- olej rzepakowy
- 40 g
- masło
- 200 g
- skórka z cytryny
- 1,5 łyżki
- mak
- 20 g
- proszek do pieczenia
- 3/4 łyżeczki
- sól
- 1/3 łyżeczki
- syrop cytrynowy:
- sok z cytryny
- 90 g
- cukier biały
- 90 g
- lukier:
- cukier puder
- 200 g
- sok z cytryny
- 30 g
- śmietana z mascarpone:
- śmietana 30%
- 100 ml
- mascarpone
- 50 g
- cukier puder
- wg uznania