Kukbuk
Kukbuk

Ciasto cytrynowe z makiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna typ 450
50 g
mąka z płaskurki
110 g
jajko
5 sztuk
marcepan
220 g
cukier biały
220 g
olej rzepakowy
40 g
masło
200 g
skórka z cytryny
1,5 łyżki
mak
20 g
proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki
sól
1/3 łyżeczki
syrop cytrynowy:
sok z cytryny
90 g
cukier biały
90 g
lukier:
cukier puder
200 g
sok z cytryny
30 g
śmietana z mascarpone:
śmietana 30%
100 ml
mascarpone
50 g
cukier puder
wg uznania

Zdjęcia, przepis i przygotowanie: Marta @martaxeats

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C bez termoobiegu. Przygotowujemy formę do pieczenia, smarujemy ją masłem od wewnątrz i kładziemy papier do pieczenia, aby dobrze przylegał do masła.

W małej misce łączymy cukier ze skórką cytrynową. Rozcieramy skórkę z cukrem. W drugiej misce łączymy mąkę z płaskurki, zwykłą mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Krok 2

W misie miksera planetarnego rozdrobniamy rękami marcepan na małe kawałki. Używając łopatki ustawionej na najniższą prędkość, dodajemy cukier powolnym, ale stałym strumieniem. Marcepan rozpadnie się na mniejsze kawałki. Jeśli nie mamy miksera planetarnego, to polecam rękoma rozetrzeć cukier z marcepanem. 

Krok 3

Stopniowo dodajemy masło i olej. Gdy wszystko się połączy, zgarniamy masę z boków na jej dno i zaczynamy miksować na średniej prędkości przez 3 minuty, aż ciasto stanie się jasne i puszyste. Ponownie zgarniamy masę z boków na jej dno i na średniej prędkości miksera dodajemy jajka, jedno po drugim. Gdy jajka już prawie się połączą, jeszcze raz zgarniamy masę z boków na jej dno i mieszamy, do momentu kiedy jajka całkowicie się połączą.

Krok 4

Przesiewamy połowę suchych składników do ciasta. Za pomocą szpatułki łączymy suche składniki z mokrymi. Przesiewamy pozostałą mąkę i mak i mieszamy tylko do połączenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy na najniższej kratce przez około 50-60 min lub do momentu, aż wykałaczka będzie sucha podczas sprawdzania ciasta (ja zawsze sprawdzam między 45-60 min). Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia na około 10 min, w międzyczasie przygotowujemy syrop.

Krok 5

W rondelku łączymy sok z cytryny z cukrem. Na średnim ogniu przygotowujemy syrop aż cukier się rozpuści, nie gotujemy. Za pomocą patyczka robimy w cieście dziurki i smarujemy ciepłym syropem, do momentu kiedy ciasto wchłonie cały syrop. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. 

Krok 6

Robimy lukier, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny i wyleamy na wierzch ciasta. Dodatkowo ubijamy śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem i dekorujemy nim ciasto.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk