Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche z Philipsem – chrupiąca brioszka z brzoskwinią, groszkiem cukrowym i humusem z fasoli (fot. materiały prasowe)

Chrupiąca brioszka z brzoskwinią, groszkiem cukrowym i humusem z fasoli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Humus:
biała fasola
½ puszki (ok. 200 g)
tahini
3 łyżki
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
szczypta
mielony czarny pieprz
szczypta
Tost:
brzoskwinie z puszki
4 połówki
groszek cukrowy
50 g
masło
do smażenia
sól
2 szczypty
brioszka
2 kromki
ulubione zioła (mieszanka)
½ pęczka
melisa
do dekoracji
olej rzepakowy tłoczony na zimno
3 łyżki

Przepis: Artur Kokoszka Farma Bii


Stylizacja: Anna Orechwo


Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Fasolę miksujemy z dodatkiem tahini, obranego czosnku i soku z cytryny do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem. Brzoskwinie pieczemy w 180 stopniach przez 4 minuty. Wyjmujemy upieczone owoce i kroimy je w plastry.

krok 2

Groszek cukrowy delikatnie smażymy na maśle, doprawiamy solą.

krok 3

Brioszkę opiekamy w tosterze. Na grzance układamy brzoskwinie, a na nich groszek. Podajemy z porcją humusu z fasoli obok. Dekorujemy mieszanką ziół i listkami melisy, skrapiamy olejem rzepakowym.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk