Kukbuk
Kukbuk
chlebek z bakaliami, chlebek elficki, przepis Monika Walecka

Chlebek elficki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier trzcinowy
2/3 szklanki
masło
100 g
serek homogenizowany
3 łyżki
mąka pszenna
1 szklanka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1/4 łyżeczki
wiórki kokosowe
1/3 szklanki
kandyzowana skórka pomarańczowa
2 łyżki
gorzka czekolada
100 g
suszone morele
100 g
orzechy włoskie
50 g
orzechy laskowe
50 g
płatki migdałów
50 g

Przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciej Niemojewski 


Stylizacja: Agata Jankowska 


Różowy talerz: Spiek Ceramiczny 
Biały talerz: PoPo Ceramics 

Chlebek elificki, przepis Monika Walecka na ciasto pełne bakaliów

Jajka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy roztopione masło i serek homogenizowany. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.

Składniki sypkie dodajemy do masy jajecznej w dwóch turach i łączymy za pomocą miksera. Na sam koniec do ciasta dodajemy bakalie: wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, morele i orzechy włoskie. Łączymy z ciastem za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy keksowej, wyrównujemy łyżką, a wierzch posypujemy orzechami i płatkami migdałowymi.

Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Ciasto jest gotowe, kiedy wykałaczka zanurzona w cieście po wyjęciu jest sucha.

TIP:

Do ciasta można dorzucić dowolne bakalie – ulubione lub te, które odnalazły się zapomniane na dnie szafki. Przed użyciem najlepiej uprażyć je na złoto w rozgrzanym piekarniku – będą dużo smaczniejsze i kruche.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk