Kukbuk
Kukbuk
Chlebek bananowy (fot. Maciek Niemojewski)

Chlebek bananowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
dojrzały banan
3 sztuki
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
cukier trzcinowy
80 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
ocet jabłkowy
1 łyżka
olej pomarańczowo-bananowy EstroVita
70 ml
mąka pszenna
210 g
mąka ziemniaczana
20 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
kakao
1 łyżka
cynamon
1 łyżeczka
gorzka czekolada
30 g
mleczna czekolada
20 g
orzechy włoskie
30 g
Dodatkowo:
masło
do natłuszczenia formy
bułka tarta
do0 obsypania formy
kawałki banana
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Banany obieramy, wkładamy do dużej miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy roztrzepane jajka, szczyptę soli, cukier i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do masy wlewamy ocet i olej, łączymy składniki.

krok 2

Do oddzielnej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Mokre składniki łączymy z suchymi. Na koniec dodajemy posiekane czekolady i orzechy. Mieszamy, aż składniki się połączą.

krok 3

Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Na wierzchu możemy położyć połówki banana. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem studzimy na kratce. Chlebek bananowy najlepiej smakuje następnego dnia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka