Chleb Charlotte
- mąka pszenna typ 500
- 660 g
- świeże drożdże
- 5 g
- sól
- 15 g
- starter pszenny
- 316 g
- letnia woda
- 355 ml
- Dodatkowo:
- mąka żytnia chlebowa typ 720
- do posypywania
- oliwa
- do wysmarowania miski
Przepis pochodzi z książki „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” autorstwa Ewy Dobak i Justyny Kosmali (Buchmann, 2021).
Przydatne informacje:
Temperatura wody dodawanej do ciasta powinna wynosić ok. 40ºC. Temperatura otoczenia podczas fermentacji ciasta powinna wynosić ok. 24ºC. Temperatura wyrobionego ciasta chlebowego powinna wynosić 22–24ºC.
Wykonanie
Do dzieży miksera przełóż wszystkie suche składniki, wymieszaj na małych obrotach. Powolnym strumieniem dolewaj 285 ml wody. Masę miksuj przez 4 minuty, do połączenia składników, co jakiś czas zgarniając ciasto ze ścianek dzieży za pomocą skrobki. Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, zwiększ obroty miksera do średniej prędkości. W trakcie wyrabiania kontroluj sztywność ciasta, dolewając partiami pozostałą wodę – gotowe ciasto powinno być luźne, elastyczne, ale nie klejące. Wyrabiaj jeszcze ok. 7 minut. Gotowe ciasto delikatnie przełóż do dużej na oliwionej miski. Przykryj czystym ręczniczkiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu złóż ciasto – każdy z czterech boków ciasta naciągnij wpierw lekko do góry, a następnie złóż do środka. Odstaw na kolejną godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką.
Uformuj w kulę, naciągając każdy z boków do środka i odwracając na koniec kulę ciasta łączeniem do dołu. Przykryj i zostaw na 30 minut. Po tym czasie chleb uformuj w podłużny bochenek i przełóż do koszyczka rozrostowego wyłożonego bawełnianą ściereczką i obsypanego mąką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12–15 godzin. Ciasto wyjmij z lodówki na 1–1,5 godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 240ºC. Na dole piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Chleb ostrożnie przełóż na blaszkę i jednym szybkim ruchem za pomocą ostrego nożyka lub żyletki natnij bochenek wzdłuż. Wsuń do dobrze rozgrzanego i zaparowanego piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Po 20 minutach uchyl na kilka sekund drzwiczki piekarnika, żeby para wodna sięulotniła. Kontynuuj pieczenie, aż chleb będzie mocno zrumieniony.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Fascynacja francuską kulturą, inspiracja kawiarnianym życiem Paryża i hołd dla niespiesznego celebrowania pysznego jedzenia – tak w skrócie można opisać pomysł na Charlotte, który przed dekadą zrodził się w głowach Justyny Kosmali i Ewy Dobak. Dziesięciolecie świętują wydaniem książki z ulubionymi przepisami na dania z tego popularnego warszawskiego bistro i otwarciem sklepu online.
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
- Ludzie i inspiracje
Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Fascynacja francuską kulturą, inspiracja kawiarnianym życiem Paryża i hołd dla niespiesznego celebrowania pysznego jedzenia – tak w skrócie można opisać pomysł na Charlotte, który przed dekadą zrodził się w głowach Justyny Kosmali i Ewy Dobak. Dziesięciolecie świętują wydaniem książki z ulubionymi przepisami na dania z tego popularnego warszawskiego bistro i otwarciem sklepu online.
- Ludzie i inspiracje
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!