Kukbuk
Kukbuk
Przepis na Carpaccio z kalarepy. Jak przygotować wegańskie carpaccio (fot. Maciek Niemojewski)

Carpaccio z kalarepy z koperkowym olejem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Olej koperkowy:
olej o neutralnym smaku
200 ml
koper
1 gruby pęczek
Carpaccio:
parmezan
50 g
kapary
6 sztuk
młoda kalarepa
2 sztuki
marynowana czerwona cebula
1 łyżka
sól w płatkach
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Miksujemy olej z koperkiem, tak długo, aż będzie intensywnie zielony. Odstawiamy i czekamy, aż cząstki stałe opadną na dno, a zielony olej zbierze się powyżej. Zlewamy delikatnie czysty, pachnący koperkiem olej.

krok 2

Parmezan kroimy w płatki obieraczką do warzyw. Kapary kroimy wzdłuż na pół. Kalarepę obieramy i kroimy na elektrycznej krajalnicy lub mandolinie w bardzo cienkie plasterki. Na talerzach układamy plastry kalarepki, cząstki cebuli, kapary, parmezan, skrapiamy olejem szczypiorkowym i posypujemy solą.

TIP

By kalarepa w carpaccio była jędrna i chrupiąca, należy ją pokroić w ostatniej chwili. Jeśli potrzebujemy przygotować danie wcześniej, kroimy kalarepę i smarujemy plasterki oliwą wymieszaną z cytryną – z tym, że wtedy zmiękną.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesne lato.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk